Watkostdebouwvaneenhuurwoning
Watkostdebouwvaneenhuurwoning

Grondprijzen voor sociale huurwoningen inventariseren

9 maart 2017
 

Watkostdebouwvaneenhuurwoning en ABF Research inventariseren de grondprijzen voor sociale huurwoningen in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Voor 122 gemeenten zijn grondprijzen gevonden op internet. In sommige gevallen waren de grondprijzen van voor 2016. Graag inventariseren we ook de grondprijzen in de overige gemeenten en actualiseren we de gevonden data.

Lever nieuwe informatie aan en ontvang de dataset gratis

U kunt helpen om de inventarisatie te completeren. Dat kan door ontbrekende of niet actuele grondprijzen door te geven. Klik hier voor het overzicht van de gemeenten. Daarbij dient ook documentatie bijgevoegd te zijn waaruit de grondprijzen blijken, zoals de nota grondprijzen of de grondprijsbrief. Alleen de grondprijzen en het -beleid voor sociale huurwoningen worden ingezet voor onderzoek en advies. De documentatie wordt verder vertrouwelijk behandeld.*

Stuur de ontbrekende of nieuwe grondprijzen van een gemeente en bijbehorende documentatie vóór 24 maart naar t.luijkx@ijkx.nl en ontvang de inventarisatie gratis.**

Vraag de inventarisatie aan

U kunt de inventarisatie ook aanvragen zonder aanvullende informatie te leveren. Hiervoor wordt 35,- exclusief BTW in rekening gebracht. U ontvangt dan de actuele inventarisatie en zodra het onderzoek is afgerond ook de bijgewerkte versie.** Deelnemers kunnen de dataset hier gratis downloaden met de login.

Klik hier om de inventarisatie aan te vragen

 

grondprijzen.png

Toelichting bij de kaart

Op onderstaande kaart staan de gemeenten waarvan de grondprijzen van sociale huurwoningen beschikbaar zijn na de inventarisatie van internet. Van de gearceerde gemeenten zijn de grondprijzen wel bekend, maar niet actueel (van vóór 2016). Van de witte gemeenten zijn geen grondprijzen voor sociale huurwoningen gevonden. Dat kan zijn omdat de grondprijzen niet openbaar zijn of omdat de grondprijs niet herleid kon worden tot een grondprijs per woning, bijvoorbeeld omdat gewerkt wordt met grondquotes.

Uitgangspunten van de inventarisatie

Het grondprijsbeleid van gemeenten verschilt, prijzen hebben verschillende eenheden: per woning, per m2 gbo, per m2 kavel, grondquote. Dit bemoeilijkt het vergelijken. Een aantal kanttekeningen bij de weergegeven grondprijzen:

  • Niet alle gemeenten maken grondprijzen openbaar
  • De gevonden grondprijzen zijn vaak overgenomen uit de grondprijzenbrief of -nota van de gemeente. In enkele gevallen is gebruikt gemaakt van andere openbare bronnen.
  • De openbare grondprijzen zijn vaak het vertrekpunt voor onderhandelingen, dus geen realisaties
  • De grondprijzen worden soms uitgedrukt in prijzen per woning, soms per m2 kavel en soms per m2 gbo of bvo. Waar mogelijk is een prijs per woning bepaald met de uitgangspunten in het beleid, zoals de kavelgrootte waarvan uit is gegaan. Anders is de prijs genoemd met de door de gemeente genoemde eenheid.
  • Enkele gemeenten hanteren een grondquote (over de stichtingskosten of de VON-prijs) of bepalen de grondprijzen situationeel. Voor deze gemeenten is geen grondprijs opgenomen
  • Daar waar sprake is van bandbreedten is gemiddeld
  • Minimumprijzen zijn als prijzen overgenomen
  • Grondprijzen zijn waar nodig geïndexeerd naar 2017, met de genoemde index in het grondbeleid en anders met CPI (inflatie)
  • Grondprijzen zijn exclusief BTW verondersteld, daar waar dit niet expliciet vermeld is
  • De grondprijzen zijn voor sociale huurwoningen tot de liberalisatiegrens. Enkele gemeenten hanteren lagere grondprijzen voor woningen tot de aftoppingsgrens. In deze gevallen is de grondprijs voor woningen tot de liberalisatiegrens opgenomen

* De documentatie dient ter onderbouwing van de inventarisatie. Watkostdebouwvaneenhuurwoning gebruikt de grondprijzen en informatie over het grondprijsbeleid met betrekking tot sociale huurwoningen voor onderzoek en advies. De grondprijzen en het beleid met betrekking tot sociale huurwoningen worden tegen betaling openbaar gemaakt. Geïnteresseerden kunnen tegen een vergoeding van € 35,- de lijst met grondprijzen per gemeente bestellen. De documentatie zelf en de overige (grondprijs)informatie worden niet openbaar gemaakt.

** De data mogen alleen worden ingezet voor de eigen organisatie. De data mogen niet verder worden verspreid, gebruikt voor publicatie of anderszins ingezet zonder toestemming van Watkostdebouwvaneenhuurwoning.

Watkostdebouw vaneenhuurwoning
Benchmark renovatie en verduurzaming