Verslag excursie Birmingham: zelf modulair bouwen?

9 maart 2020
 

De Accord Housing Association bouwt circa duizend woningen per jaar in hun eigen fabriek, the LoCal Homes factory in Birmingham. In de fabriek worden houten panelen gemaakt van cross laminated timber. Tijdens de excursie vroegen wij ons af of modulair bouwen - en misschien wel een eigen fabriek - kan bijdragen aan de bouw van extra betaalbare woningen tegen redelijke kosten?

De excursie is georganiseerd samen met de TU Delft en het Expertisecentrum Flexwonen

In Engeland is een groot tekort aan woningen. En ook een structureel tekort aan bouwvakkers. De Accord Housing Association is daarom vijf jaar geleden de LoCal Homes factory begonnen, met een productiecapaciteit van driehonderd woningen. Deze fabriek is inmiddels vervangen door een fabriek met een capaciteit van duizend woningen en wordt momenteel opgeschaald naar drieduizend woningen per jaar voor eigen projecten en voor andere Associations in Engeland.

De LoCal Homes voldoen aan alle kwaliteitseisen in Engeland. De woningen zijn in de basis van hout, maar kunnen worden afgewerkt met bijvoorbeeld steenstrips. Met de panels kunnen naast eengezinswoningen ook appartementen worden gemaakt tot circa vijf lagen. In de fabriek worden zogenaamde H-pods gemaakt, blokken met aan de ene zijde een keuken en aan de andere zijde een douche en toilet. LoCal Homes biedt een aantal standaard plattegronden aan, maar er kan ook gevarieerd worden in overleg. De overlast voor de omgeving is beperkt doordat de woningen op locatie worden geassembleerd.

De houten woningen zijn duurzamer[1] dan van woningen die zijn opgetrokken van steen en beton, volgens de opgave van LoCal Homes. En de CO2 belasting van de woningen is beperkt door het gebruik van hout.

LoCal Homes is een lowtech fabriek met een aantal eenvoudige (In Nederland gemaakte) machines en dertien medewerkers. De kwaliteit is hoog door repetitie en gecontroleerde omstandigheden. De productie is hierdoor voorspelbaar en snel. Met de panelen kunnen twee woningen per dag geassembleerd worden op locatie.

Het laatste onderdeel van de excursie was een bezoek aan het project Woden Road. Op dit voormalige bedrijfsterrein zijn 91 betaalbare eengezinswoningen en 21 betaalbare appartementen gerealiseerd. Het project is in 86 dagen gebouwd.

De vraag of een eigen fabriek kan bijdragen om extra betaalbare woningen te bouwen is niet eenduidig te beantwoorden na de excursie. Al is het maar omdat hiermee ook de grenzen van woningwet in beeld komen. De fabriek in Birmingham heeft tenminste geïnspireerd om modulair bouwen verder te onderzoeken.

Field trip naar Estland

Ook Estse modulaire bouwers willen de Nederlandse markt betreden. Zij hebben jarenlange ervaring met modulair bouwen met hout en produceren veel voor de Scandinavische markt. We willen een field trip organiseren naar verschillende projecten en fabrieken rondom Tallinn. De inzet is om ook in gesprek te gaan over concrete locaties.

Klik hier voor meer informatie

Dossier verplaatsbare woningen

Modulair bouwen in is niet nieuw in Nederland. De afgelopen jaren zijn enkele duizenden, vooral tijdelijke/verplaatsbare woningen gebouwd op deze manier. Het lijkt erop dat de volgende stap, het modulair bouwen van permanente woningen, nu wordt gezet. De eerste voorbeelden zijn al in ontwikkeling.

Ga hier naar het dossier over verplaatsbare woningen

Foto's LoCal Homes

20200129_111853.jpg

20200129_121057.jpg

20200129_112224.jpg

20200129_121716.jpg

20200129_121647.jpg

20200129_141822.jpg

20200129_142247.jpg

20200129_143427.jpg

 

[1] U value, EPC, Air tightness, Acoustic performence

Rekenmodel verplaatsbare woningen
Grondprijzen sociale huurwoningen